Månadens Ras. Schapendoes

Månadens Ras! SCHAPENDOES

Boggie

Rasgrupp: 1 Vall- Boskaps & herdehund

Hemland: Nederländerna/ Holland.

Mankhöjd: Hanhund 43-50 cm, Tik 40-47cm.

Temprament: Schappisarna är en intelligent, glad, vänlig, livlig hund & har en outtröttlig arbetslust. Väldig lättlärda & mycket arbetsviliga. Passar därför mycket bra till agility ( kända för att hoppa ) Lydnad, Spårning & självklart vallning. Rasen är besläktad med bla Bearded Collie, puli, Briard & Old English Sheepdog. Schapendoes är en mycket frisk ras. Det flesta schappisarn håller sig ”evigt unga”. Genomsnitts åldern är 12-13 år men inte ovanligt att det blir 15 år gamla.

Thelma

Päls & Pälsvård: Pälsen är dubbel, bestående av täta täckhår och med riklig underull. Pälsen ska vara lätt vågig & alla färger är tillåtna. Schappisar klipps inte men putsas runt tassar & mellan trampdynorna. pälsen borstas igenom ett par ggr i veckan så inga tovor bildas. Speciellt noga att borsta om hunden blivit blöt av tex snö, regn eller efter simturer. Badning/schamponering ca en gång i månaden( om den nu inte varit i nån leråker & haft skoj förstås ) Då kan ett bad behövas oftare. Börja med pälsvården på valpen med en gång. Lär den att stå på trimbord och bli borstad  & ompysslad så blir det en mysig vana & mycket enklare senare. Glöm inte belöningen GODIS!!!! Din schappis kommer självmant att hoppa upp på trimbordet snart. Dom är intelligenta & smarta som sagt.

Dogglas

Klorna klipps ca varannan vecka. klipp hellre lite & ofta en tvärtom.

Öronen görs rent med öronrengörning & hår tas bort från hörselgångarna. hundar med hängande öron kan lätt annars få inflammationer eftersom det blir varmt & smutsigt.

Tänderna borstas så ingen tandsten bildas. Ibland måste man ta bort tandsten hos veterinär men går att hålla borta med hjälp av tandborstning, tuggben & ”plack off ”( pulver mot tandsten ).

Thirza

Pälsvårds verktyg som är bra till Schapendoes:

Pudelkam ( gles kam med långa piggar )

Borste med långa piggar

Underullskam ( coat cing )

Tass sax

Klotång

Öronrengörning

Schampo/ Balsam

Tandborste / Tandkräm

Har man en gammal eller sjuk hund som mår dåligt av pälsen rekomenderas att klippa ner den. HUNDENS bästa skall ALLTID gå i första hand.

Thelma

One thought on “Månadens Ras. Schapendoes

  1. Annie Hägglund

    Hej!
    Detta är ju en gammal tråd som jag fann genom google, men jag måste bara få kommentera bild nr fyra! Det är nog den finaste hund jag någonsin sett! Är det en ung eller klippt äldre schapendoes? Vad kallas färgen och vet ni vilken uppfödare det är? Maila gärna!

    //Annie

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *